Duurzaam bedrijfspand helpt Florex in alle opzichten vooruit

Grootebroek – In januari 2022 verdwenen de eerste heipalen in de grond. Bijna een jaar later werd het 15.000 m2 metende bedrijfspand van Florex volop in gebruik genomen. “Ik denk wel eens: Wow, hebben wíj dat allemaal gedaan?”, aldus een trotse Gertjan Klumpenhouwer, die het bloembollen- en zadenbedrijf samen met zijn broer Wim leidt. Hij vertelt over de duurzaamheid van het gebouw, het personeel dat komt aanwaaien, de overname van Dobbe-Export en de toekomstplannen met Florex.

Nog voor Kerst is ook het laatste vertrek van het nieuwe bedrijfsgebouw helemaal af: de kantine. Daarmee komt niet alleen een einde aan de bouw, maar ook aan een turbulent jaar. Gertjan: “In eerdere kersttoespraken heb ik wel eens het woord turbulent gebruikt. Dat neem ik terug: het afgelopen jaar was pas echt turbulent! Nieuwbouw plegen én een bedrijf overnemen zijn twee ingrijpende gebeurtenissen. Ondertussen hebben we ook de dagelijkse zaken voortgezet. Een buitengewone teamprestatie.”

Overname Dobbe-Export

De overname van Dobbe-Export was uiteraard niet gelijktijdig met de nieuwbouw gepland. Het was een onvoorziene kans die Florex niet kon laten lopen. “Onze producten en markten vullen elkaar perfect aan. We zijn al bezig met het inbreiden van de processen. De enorme hoeveelheid nieuw vloeroppervlak komt extra gelegen”, aldus Gertjan. Ook de keuze voor duurzame bouw pakt zeer goed uit. Toen Florex met het project startte, was er nog geen energiecrisis.

Groen van binnen en van buiten

Het gebouw is bijzonder goed geïsoleerd. Een warmtepomp en zonnepanelen zorgen voor groene energie. Daarbij werken de ledverlichting en vloerverwarming zeer energiezuinig. De passieve koeling van het witte dak bespaart nog eens een grote hoeveelheid CO2-uitstoot. “We verbruiken bijna geen gas. Ook buitenom dragen we dit uit. Groene gevels zorgen voor zo’n 500 m2 aan plantwerk in de hoogte. Hierdoor wordt ook minder geluid van de vrachtwagens naar de buurt weerkaatst.”

Open sollicitaties door nieuwbouw

Over vrachtwagens gesproken, de nieuwe laaddocks bevallen uitstekend. Chauffeurs hoeven niet meer te wachten, wat veel tijd en handelingen scheelt. Als klap op de vuurpijl wordt in 2023 de tuin opgeknapt. Nog voor alles is afgerond, heeft het nieuwe pand al een extra bijvangst opgeleverd: nieuw personeel. “Op social media plaatsen we veel berichtjes over ons bedrijf en het pand. Dit resulteerde in een aantal open sollicitaties. Daar zaten een paar voltreffers tussen!”

Focus op verbetering, niet op groei

Hoewel de teamuitbreiding gewenst was, zal de kersttoespraak van Gertjan dit jaar niet gaan over verdere expansie. “We gaan ons focussen op verbetering”, licht hij toe. “We willen verder professionaliseren. Klanten moeten erop vooruitgaan. Mede dankzij de overname van Dobbe-Export kan dat.” En de plannen op langere termijn? “We laten graag de jongere generaties ons bedrijf nieuwe impulsen geven. Inspirerende ontwikkelingen, vooruitstrevende ideeën. Daar worden Wim en ik vrolijk van. We gaan het zien.”

Florex